• 3
  • 2
  • 1

 

V nadaljevanju vam bom podal nekaj dejstev in opis bivanja na svetovnem prvenstvu ptic v Hasseltu Belgija.
Prevzem ptic za svetovno prvenstvo je potekal v sredo 16.1.2013 v popoldanskem času. Soprinesitelj ptic Matjaž Kogoj je prevzel ptice gojiteljev iz društev Nova Gorica in Ilirska Bistrica, ter skupaj z njimi prispel v Zagorje ob 17:30 uri kjer so bile ptice prestavljene v kletke in nahranjene ter napojene pred nadaljevanjem poti. Istočasno sem sam prevzel ptice društev Trbovlje, Celje in Beltinci v Zagorju. Pot proti Belgiji se je nadaljevala ob 20.00 uri. Na počivališču Voklo sva prevzela še ptice gojiteljev Škofje Loke in Kranja, nato pa nadaljevala pot proti Belgiji. Na rastavišče sva prispela okoli 12 ure 17.1.2013. Takoj sva se lotila predaje ptic. Ptice sva v kletke predala po opravljenih formalnostih v povezavi z prijavo in veterinarskim spričevalom do 18 ure. Poudariti moram, da organizator med sprejemom tujih ptic na prizorišču ni nudli nikakršne podpore. V kletkah je bila vnaprej pripravljena hrana, za vodo pa smo morali poskrbeti sami. Vse ptice so bile predane v kletke nepoškodovane in v dobri kondicij. Razen kletk za srednje in velike papige organizator ni dovolil plombiranja. Po predaji ptic sva pojedla večerjo in odšla v hotel. 18.1.2013 sva bila na prizorišču razstave ob 8:30 uri, ker naj bi tuji prinesitelji pomagali bekgijskim pri vnosu ptic v kletke. Vendar pa zadeva ni potekala tako, saj nihče od njih ni želel pomoči. Zato sva priskočila na pomoč italijanskim prinesiteljem in v kletke spravila še približno 400 italijanskih ptic. Sam sem nato ob 17:30 odšel na kongres OMJ organizacije, ki je potekal v kulturno kongresnem centru v središču Hasselta. Sam kongres je potekal po ustaljenem načinu in sicer je najprej prisotne delegate in sodnike nagovoril predsednik COM-a g. Cirmi, ki je vsem prisotnim zaželel prijetno bivanje in veliko uspehov ter užitka v delu, nato pa besedo predal predsedniku OMJ-a g. Groux-ju. Le ta je podal naslednje informacije :


- V letu 2012 so se opravljali mednarodni izpiti v Italiji, Belgiji, Sloveniji in Turčiji. Vsi kandidati, ki so opravljali izpite so rezultate prejeli na samem mestu opravljanja izpita
- V letu 2013 bodo opravljena srečanja specialistov za skupine D, E, F, O in P.
- Nato je podal pravila za ocenjevanje prisotnim sodnikom, zadevo pa so prejeli tudi v pisni obliki
- Nato so predstavili sodniške dvojice za sojenje na samem prvenstvu
- Volitev ni bilo saj ni bilo protikandidatov za mesta v OMJ-u, ki naj bi se menjala, zato so bili potrjeni trenutni nosilci S tem je bila seja OMJ zaključena. Odpravil sem se na razstavišče, kjer sem pobral Matjaža in sva odšla v hotel. Dne 19.1.2013 se je pričelo ocenjevanje, ker organizatorji niso dovolili prinosa ptic sodnikom tujim prinesiteljem, so nas odpeljali na izlet v otroško zabavišče in ob cca. 17 uri smo se vrnili na prizorišče razstave, kjer smo poskrbeli za hranjene in napajanje ptic in nato odšli v hotel. Drugi dan ocenjevanja dne 20.1.2013 smo morali poskrbeti za čiščenje transportnih kovčkov, saj se nismo smeli gibati po prizorišču zaradi ocenjevanja. Ko sva pripravila naše kovčke sva pomagala še italijanom. Po končanem ocenjevanju tega dne nekje po 16 :30 uri smo poskrbeli za ptice in nato odšli v hotel. 21.1. v dopoldanskem času nismo smeli vstopati na razstavišče do zaključka ocenjevanja. Nekje ob 11.00 uri je bilo ocenjevanje zaključeno in zaelo se je pripravljati razstavo za odprtje. Na kletke smo v popoldanskem času lepili nalepke organizatorja z imenom gojitelja, vrsto in oceno ptic. Proti večeru smo lahko označili kletke z našimi nalepkami. Pri pregledu naših ptic sva ugotovila, da je nekaj ptic zaradi živčnosti poškodovalo svoje perje in da je ena izmed naših ptic ostala brez repa. Nato je sledilo hranjenje in napajanje ptic za katere smo bili zadolženi.
Dbe 22.1.2013 smo v dopoldanskem času pripravljali predstavitvene izložbe držav. Naša je bila v isti hišici kot grška. Istočasno so v drugi dvorani pripravljali predstavitvene prostore sponzorjev in predel za prodajo. V večernih urah se je poskrbelo za ptice. 23.1.2013 se je razstava odprla za obiskovalce ob 11.uri. Od tega dne dalje se je ptice hranilo pred odprtej razstave med 8 in 10 uro. Tekom tega dne in v naslednjih sva na našem predstavitvenem prostoru opravljala delo predstavnikov Slovenije. Na našem predstavitvenem prostoru so nas obiskali kolegi iz Srbije, Hrvaške in Bosne. Poleg tega so na prvenstvo pripotovali tudi g. Furlan, g. in ga. Zakrajšek, ter g. in ga. Humar. Dne 26.1.2013 je bila v večernih urah gala podelitev, kjer smo bili ob predstavitvi Slovenije prisotni Cilenšek, Kogoj, g. in ga. Zakrajšek ter g. in ga. Humar. Dne 27.1.2013 sem kot delegat skupaj z g. Zakrajškom sodeloval na kongresu COM-a. Kongres COM-a je potekal na isti lokaciji kot kongres OMJ. Na samem kogresu je bilo podano sledeče :
- Potrjen je bil g. Cirmi, kot predsednik organizacije
- Potrjen je bil g. Lemee , kot blagajnik organizacije
- Na volitvah za dodatnega podpredsednika je bil izmed dvojice Maia (Por.) in g. Rubens (Izr) izvoljen slednji
- Slovenija je dobila povabilo za sodelovanje na srečanju specialistov za skupino D – barvni kanarčki v mesecu maju leta 2013.
- V COM je bila kot polnopravna članica sprejeta Romunija
- Naslednja svetovna prvenstva si sledijo v sledečem redu : 2014 – Italija (Bari), 2015 –Nizozemska, 2016 – Portugalska, 2017 Španija ali Malta (bo še določeno), 2018 – vlogo je na kongresu oddala Francij
- Mednarodne razstave podprte z strani COM : Italija 17, Belgija 2, Nemčija, Portugalska, Nizozemska, Turčija po 1
- Članice morajo svoje predloge in odgovore posredovati na dva naslova in sicer na nslov sekretarja in predsednika
- Predsednik COM-a je ob koncu kongresa povabil vse države da se udeležijo naslednjega prvenstva v Italiji v čim večjem številu.
S tem je bil kongres končan okrog 12 ure. Nato sem se vrnil na razstavišče, kjer je bilo potrebno uredit še nekaj administrativnih zadev, kot je pridobitevveterinarskega spričevala in listov za izdajo ptic. Razstavo so za obiskovalce zaprli ob 15 uri. Ob 16 uri so pričeli z izdajo ptic za belgijske gojitelje, tujci pa smo z pobiranjem lahko pričeli ob 18 uri. Žal se je zgodilo, da je izginila ena izmed naših ptic v obdobju med pobiranje z strani domačinov. Ptice sva pobrala do 20.30 ure in se nato odpravila na pot proti domu. V Slovenijo sva prispela okrog 9.30 ure, in pričela z oddajo ptic v obratnem vrstnem redu pobiranja. V Zagorju sva ptice, ki so nadaljevale pot proti primorski razporedila po kletkah, tako da so lahko zaužile nekaj hrane in vode. Izmed slovenskih ptic med samo razstavo ni prišlo do pogina, je pa poginila ena 2 dni po vrnitvi v Slovenijo. To je bil tudi zaključek izvedbe prinosa ptic.

Sedaj pa še nekaj pogledov z strani prinesitelja in gojitelja ptic.
Sama dvorana je bila dovolj velika in pravilno ogrevana ter zračena. Težava pa je bila z osvetlitvijo saj je bilo v sami dvorani kar precej temno. Slovenske ptice so stres prinosa in same razstave dobro prenesla, saj ni bilo pogina na sami razstavi, kot pri nekaterih drugih. Torej so bile ptice zdrave in kondicijsko dobro pripravljene. Ocene slovenskih ptic na sami razstavi so bile od 84 do 91 točk. Za slovensko medaljo na tem prvenstvu pa je poskrbela kolekcija katarink gojitelja Kovic Valterja z skupno oceno 360 točk.
Sam vidim tudi težavo v kartonskih kletkah, ki so ekološko in organizacijsko sicer verjetno zelo učinkovite. Vendar pa je kar precej ptic z svojim cefranjem kartona priborilo pot na prostost in so nato letale po dvorani skozi celotno razstavo.
Tudi s strani same organizacije dela in same razstave sem sam od belgijskih organizatorjev glede na dosedanje izkušnje pričakoval večjo organiziranost.
Poleg tega me je precej, tako kot tudi prinesitelje nekaterih večjih držav zmotila prepoved sodelovanja tujih prinesiteljev pri prinosu ptic med samim ocenjevanje, z obrazložitvijo da naj bi se tako zavarovali pred sodelovanjem prinesiteljev in sodnikov iz istih držav.
Lahko pa rečem, da se je še enkrat izkazalo, da je velikost posamezne države in njen vpliv na sami razstavi, kljub drugačnim trditvam o enakosti vseh precej prisotna.
Čestitam dobitniku kolajne in vsem ostalim, ki so se odločili sodelovati na tem prvenstvu.
Dejan Cilenšek

Vreme

Počisti

19°C

Beltinci

Počisti

Vlažnost: 58%

Veter: 28.97 km/h

  • 19 Jun 2018

    Pretežno sončno 26°C 18°C

  • 20 Jun 2018

    Delno oblačno 27°C 17°C

Kdo je na strani

Danes 1

Včeraj 15

Ta teden 16

Ta mesec 219

Skupaj 1314

Kubik-Rubik Joomla! Extensions