• 3
  • 2
  • 1

Tisoč sto pernatih lepotic

četrtek, 23. december 2010 | Avtor: Stojan Saje-Gorenjski glas  

Strahinj – Jeseni 1980. leta so v Kranju ustanovili Društvo za varstvo in vzgojo ptic Lišček. V njem se je zbralo petnajst gojiteljev ptic. Med ustanovitelji je bil tudi sedanji predsednik društva Ivan Posavec iz Naklega. Delo sekretarja že dolgo opravlja njegov sovaščan Franci Remic. Oba sta ponosna, da imajo danes blizu štirideset članov iz Gorenjske in enega koroškega Slovenca iz bližine Beljaka.
»Osnovno poslanstvo društva je širjenje skrbi za varstvo zunanjih ptic. Večina članov goji razne vrste ptic. Najlepše radi pokažemo na razstavah. Imamo več prizadevnih gojiteljev, ki žanjejo uspehe doma in v tujini. Društvo se lahko pohvali, da je doslej pripravilo osem regijskih razstav in tri državne. Devetnajsto državno razstavo so sprejeli zelo naklonjeno v Biotehniškem centru Naklo. V dvorani v Strahinju se je zbralo 140 gojiteljev iz 22 slovenskih društev, ki so razstavili 1100 ptic različnih vrst. Ogledali so si jih številni obiskovalci, kar nas je prijetno presenetilo. S pomočjo sodnikov pri Zvezi gojiteljev ptic Slovenije smo izbrali najlepše ptice v enajstih skupinah. Lastnikom teh ptic in šestim mladim gojiteljem smo podelili pokale,« sta povedala predsednik in sekretar.
Nagradili so šampione iz štirih skupin kanarčkov, treh skupin papig ter skupin favna Evrope, križanci in eksoti. V zadnjih skupinah sta dobila pokala Janko Mravlja in Franci Potočnik iz Škofje Loke, za srednjo papigo član društva Komenda Franc Petelinkar iz Zbilj, za standard papigo pa Ivan Hafner iz Škofje Loke. Slednji je priznal, da je vesel osmega pokala s petih letošnjih tekmovanj v Sloveniji in Italiji. Ptice goji trideset let; je član društva Aleš Paulin v Škofji Loki in Lišček v Kranju. Malega pokala se je veselil tudi triletni Blaž Kavaš iz Beltincev; on je bil s srednjo papigo tretji, njegov oče Darko pa drugi. Kot je dejal predsednik zbora sodnikov Karel Gjergek, je bilo težko izbrati najboljše ptice med vrhunskimi. Predsednik slovenske zveze Iztok Cilenšek je pohvalil društvo Lišček, ki je lahko vzor drugim tudi pri organizaciji razstav.

http://www.gorenjskiglas.si/novice/zanimivosti/index.php?action=clanek&id=47058&from=arhiv

vir:www.gorenjskiglas.si

Kdo je na strani

Danes 0

Včeraj 11

Ta teden 39

Ta mesec 39

Skupaj 12258

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Prijava