• 3
  • 2
  • 1

PTIČJI ŠAMPIONI IZ CELE SLOVENIJE

PTIČJI ŠAMPIONI IZ CELE SLOVENIJE
17.12.2009

 
Na 18. državni razstavi ptic Slovenije so našteli 1.100 ptic in 1.300 obiskovalcev V organizaciji Društva za varstvo in vzgojo ptic (DVVP) Slavček Beltinci, čigav neutrudni predsednik je Izidor Lebar, je v športni dvorani beltinške OŠ, potekala 18. državna razstava ptic Slovenije pod okrilje Zveze društev za varstvo in vzgojo ptic Slovenije. Gre za izjemno odgovornost pri pripravi takšnega dogodka in zato je zelo težko najti društvo, ki bi se spoprijelo s takšno odgovornostjo in organizacijo takega prvenstva. V samostojni Sloveniji je bilo do sedaj le pet društev, ki so izpeljale te razstave, čeprav slednje potekajo vsako leto. DVVP Beltinci je tokrat tretjič pripravil to veliko prireditev, ki je v športno dvorano OŠ Beltinci, pritegnila ljubitelje ptic iz 22 slovenskih društev, ki so na razstavo prinesli več kot 1.100 ptic številnih vrst oz. ptičjih skupin. Po predhodnem celodnevnem strokovnem ocenjevanju ptičjih lepotic, je nato potekala dvodnevna razstava za obiskovalce, ki so si med stotinami nagrajenih lepotic in lepotcev, med katerimi je bilo tudi devet šampionov. Ti so prišili s Primorskega (4), Gorenjske (2), Štajerske, Koroške in Dolenjske (po 1).
Šampioni razstave so namreč postali (to so prvaki iz vrst prvakov po vrstah ptic), skupina Harški vrvivci: Stojan Ščuka (DVVP Nova Gorica); skupina kanarčki pevci malinoa: Valter Černigoj (DVVP Ajdovščina); skupina Melaninski kanarčki: Sergej Bezek (Obalno društvo); skupina Postavni kanarčki: Slavko Kolmanič (DVVP Maribor); skupina Eksoti: Milan Škulj (DVVP Lišček Kranj); ptice iz skupine G1, G2 in H – Fauna Evrope: Rajko Horvat (DVVP Kočevje), standard papige: Ivan Hafner (DVVP Škofja Loka); papige iz skupine J in K: Ennio Tomasetting (DVVP Nova Gorica) ter papige iz skupine L, M in N: Ivan Ramšak Ivan (DVVP Koroška). „Tudi naše društvo je bilo uspešno, saj je osvojilo štiri prva, 10 drugih in 14 tretjih mest. V dveh dneh je bilo okrog 1300 obiskovalcev iz vse Slovenije in tujine, malo slabši je bil odziv samih Beltičanov. Za pomoč pri uspešni izvedbi organizacije se zahvaljujemo Občini Beltinci in OŠ Beltinci.Ne smem pa prezreti, da je na sami razstavi bilo izrečeno veliko pohval glede same organizacije in gostoljubnosti prekmurskega človeka“, nam je povedal predsednik DVVP Slavček Beltinci, Izidor Lebar.
Omenjeno DVVP Slavček Beltinci je sicer bilo ustanovljeno marca 1973 in ima trenutno 32 članov od česa jih je 26 gojiteljev. Člani prihajajo iz različnih prekmurskih občin in poleg tega, da sami prirejajo društvene in meddruštvene razstave, se tudi udeležujejo tekmovanj po državi in v tujini, sodelujejo pa tudi na svetovnih prvenstvih, kjer tudi dosegajo dobre tekmovalne rezultate, ki pa za prave ljubitelje živali niti niso v prvem planu. Gojiteljstvo ptic ima sicer v Beltincih že skoraj 40-letno tradicijo...

 

http://www.tvsrk-11.si/ri_news_det.ASP?zs=5249

vir:www.tvsrk-11.si

Kdo je na strani

Danes 1

Včeraj 11

Ta teden 40

Ta mesec 40

Skupaj 12259

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Prijava